Minden nap arra várok,A kőbányaitól vért okádok
Minden nap arra várok,A kőbányaitól vért okádok
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Szavazás
Milyen stílusú zenét hallgatsz?

punk
metal
rock
ska
hardcore
reggae
más stílust hallgatok
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Zene
 
Skinheads
 
.
 
Gépnarancs
 
- A történet

A történet

Az első generáció

A skinheadek első generációja Nagy-Brittaniában 1968/69-ben indult útjára. Más ifjúsági kultúrákból létrejött kis gengek alakultak, melyek mindenek előtt London utcaképét és az éjszakai klubokat uralták:

•  modok – brit közép-és alsóbb osztálybéli fiatalok,

•  rude boyok – a jamaikai bevándorlók gyerekeinek gengjei,

•  boot boyok – rivalizáló futballgengek.

A skinheadek jelentős munkásosztály-öntudattal rendelkeztek. Skinheadnek lenni egyet jelentett a lázadó és agresszív ifjúsági mozgalomhoz tartozással. A skinek többnyire kis utcai gengekbe tömörültek, leginkább férfiak voltak és 18 éven aluliak. Harcias fellépésűek voltak, öltözködési stílusokat a fent említett csoportoktól vették át. A zenének (ska, a hetvenes években pedig a streetpunk) nagy jelentosége volt a színtéren belül A színesbőrű skinheadek akkoriban sokan voltak Angliában. A jamaikai bevándorlók gyerekeivel együtt esténként brit klubokban táncoltak a ska zenére.Jellegzetes megmozdulásaik a rivális bandákkal való összecsapások voltak. No meg a futballstadionokban az ellenséges szurkolókkal való harcok.

A skinheadek a flower-power mozgalom diákjaival szembeni ellenpontot jelentették. A diákoktól ugyanis távol állt a proletár osztály.A rasszizmus semmivel sem volt jobban jelen körükben, mint más társadalmi rétegeknél. A rasszizmus témához például ezt fűzte hozzá az egyik akkori gengtag: „ Egy fekete futószalagmunkás közelebb áll hozzám, mint egy fehér banktisztviselő . ”

A skinheadmozgalom első meghatározó szakasza a hetvenes évek kezdetével lezárult.

PUNK ÉS POLITIZÁLTSÁG

A punk hetvenes évek második felében jelentkező hullámával a skinheadmozgalom új csúcspontra ért. A punkok és a skinek hirtelen kúlturális egymásra találása közös platformot hozott létre. A skinheadstílus újraéledésében a punkok is megtalálták magukat: az utcai gengekben, a futballerőszakban, és a harcias proletár fellépésben. A punkkal összefüggésben a skinheadkultusz Nagy-Britannia határain túlra is eljutott.Amikor a média több látványos futballstadioni ütközetet követően felfedezte magának a skinheadeket, mint a társadalom egy új, eroszakos ellenségképét, nem telt el sok idő a szervezett csoportok megjelenéséig, melyek megkezdték a skinheadek agitálását. Minthogy a fasiszta Nemzeti Front fellendülése időben az új skinheadgeneráció életre kelésére ( ' 70-es évek vége) teheto , jó alapot szolgáltatott a neonácik és a skinheadek összemosására.A skinheadmozgalom egy részének ez megfelelt. Felvették a bonehead (csontfeju ) kifejezést, nyíltan jobboldali nézeteket hangoztattak, miközben továbbra is a skinheadek külső jegyeit viselték magukon. A jobboldali British Movement is nacionalista beállítódású skinheadek részvételével alakult. A jobboldali skinheadzenekarok az olyan megmozdulásokra válaszul, mint például a Rock a Rasszizmus Ellen, megszervezték a Rock a Kommunizmus Elleni koncertjeiket. Ebből jött létre 1986-ban a Waffen-SS vezényszavából a Blut und Ehre-bol a Blood and Honour-mozgalom (Vér és Becsület, egy Magyarországon muködo fasiszta szervezet neve is ez, megtévesztésképp Kulturális Egyesületnek hívják magukat.)

OI, S.H.A.R.P, REDSKIN

A nácik rövid hajjal való megjelenése ellen a ' 80-as évek vége óta sok skinhead aktívan fellépett.Azok a skinek, akik nem politikai célok alapján határozzák meg önmagukat, az Oi!-Skin elnevezés alá tömörültek.A ' 80-as évek végén USA-ban alakult meg a S.H.A.R.P. (SkinHeads Against Racial Prejudice – Skinheadek a Faji megkülönböztetés ellen), majd nagyon hamar elterjedt Európában is.A logika egyszerű : abszurd az a tény, hogy fekete zenét hallgat az ember (a ska mellett soult és reggaet), és közben a zenészeket bőrszínük és kultúrájuk miatt támadja. Ez a mozgalom egyértelműen fellép azokkal szemben, akik nácik és egyidejuleg skinheadnek nevezik magukat.A redskinek radikális balodaliak, nagy hangsúlyt fektetnek a mozgalom politikai tartalmára.A munkásosztály-tudat nem annyira forradalmi osztályöntudatot jelöl, mint inkább egyfajta büszkeséget, a társadalmi elittel szembeni arroganciát.Mindamellett hozzá kell tennünk, hogy a skinheadek között politikai értelemben megannyi különböző nézet létezik, mint ahogyan más társadalmi csoportokban, vagy szubkultúrában is.

HAJVISELET

Az első generáció skinjei sokkal hosszabb hajat hordtak, mint az a ' 70-es évek közepében megszokott volt. A skinhead elnevezés ara láthatóvá vált a borotválást követően. Ezeknek a srácoknak akkoriban még ún. gyufafej-hajuk volt. Manapság inkább az 1- 3 mm közötti hajhosszúság az elterjedt. A következő hajnyírásig úgy 1 cm-ig nohet a haj.A barkó mindigis hozzátartozott a skinhead-divathoz. Az utóbbi időben egyre gyakrabban látni körszakállas skineket, ami az amerikai hardcore-behatással magyarázható.

 

 

Még nincs hozzászólás.
 
Oi!
 
Punks & Skins
 
Számlálóó
Indulás: 2004-08-12
 
Linkek
 
chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Linx

"...imádd a zenét,ha a szíved diktálja
állj ki a barátodért,ha a helyzet kívánja..."

 
Vicces
 

Portálépítés és portáldíszítés kezdõknek és haladóknak! Rengetek leírás, JavaScriptek , CSS ,HTML kódok,Naptár,Design!    *****    INGYENES HOROSZKÓP ELEMZÉS, ASZTROLÓGIA OKTATÁS! CSAK REGISZTRÁLNOD KELL!    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Erdõszéli tudósítónk jelenti: Marculábi cica éjszakai felfedezõútra indult! Gyertek ti is! Részletek a Mesetárban!    *****    Születési horoszkóp 1000 Ft. 3 év elõrejelzés 1000 Ft. Párkapcsolati elemzés 1000 Ft. Óriási nyári akció csak nálam!!!    *****    Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lore rajzai ♦Lor    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG    *****    Filmek itt!    *****    Ha szeretsz filmet nézni klikk ide! Klikk klikk    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    Megújult külsõvel vár Magyarország egyetlen Olicity rajongói lapja! Mindennap friss hírek a sorozatról és a párosról!    *****    Készítsd el saját horoszkópod ingyen,csak kattints!Fantasztikus akciók a fõoldalon,ezt nem szabad kihagyni! Látogas meg!    *****    BLOG, STORYK, KRITIKÁK, BESZÁMOLÓK, KEDVENCEK, DIVAT, SZÉPSÉGÁPOLÁS, LAKBERENDEZÉS, MINDEN AMI EGY BLOGRA KELL!    *****    Nyári akció,minden horoszkóp megrendelés 1000 Ft. Rendelj most szeretteidnek ajándék horoszkópot.Várlak az oldalamon!    *****    Gréti. 23. ExmisszusGyakornok. Jégkorong. Ottawa Senators. Jean-GabrielPageau. ErikKarlsson. Írás. Olvasás. Blog. (:    *****    Azt mondják, hogy amikor egy fõnix meghal, a hamvaiból egy sokkal szebb, sokkal erõsebb madár születik…    *****    Fantasztikus nyári akció,minden horoszkóp megrendelés 1000 Ft. Rendelj most szeretteidnek ajándékot.Várlak az oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    #forpony#forpony #forpony #forpony #forpony #forpony #forpony #forpony #forpony #forpony