Minden nap arra várok,A kőbányaitól vért okádok
Minden nap arra várok,A kőbányaitól vért okádok
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Szavazás
Milyen stílusú zenét hallgatsz?

punk
metal
rock
ska
hardcore
reggae
más stílust hallgatok
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Zene
 
Skinheads
 
.
 
Gépnarancs
 
- A történet

A történet

Az első generáció

A skinheadek első generációja Nagy-Brittaniában 1968/69-ben indult útjára. Más ifjúsági kultúrákból létrejött kis gengek alakultak, melyek mindenek előtt London utcaképét és az éjszakai klubokat uralták:

•  modok – brit közép-és alsóbb osztálybéli fiatalok,

•  rude boyok – a jamaikai bevándorlók gyerekeinek gengjei,

•  boot boyok – rivalizáló futballgengek.

A skinheadek jelentős munkásosztály-öntudattal rendelkeztek. Skinheadnek lenni egyet jelentett a lázadó és agresszív ifjúsági mozgalomhoz tartozással. A skinek többnyire kis utcai gengekbe tömörültek, leginkább férfiak voltak és 18 éven aluliak. Harcias fellépésűek voltak, öltözködési stílusokat a fent említett csoportoktól vették át. A zenének (ska, a hetvenes években pedig a streetpunk) nagy jelentosége volt a színtéren belül A színesbőrű skinheadek akkoriban sokan voltak Angliában. A jamaikai bevándorlók gyerekeivel együtt esténként brit klubokban táncoltak a ska zenére.Jellegzetes megmozdulásaik a rivális bandákkal való összecsapások voltak. No meg a futballstadionokban az ellenséges szurkolókkal való harcok.

A skinheadek a flower-power mozgalom diákjaival szembeni ellenpontot jelentették. A diákoktól ugyanis távol állt a proletár osztály.A rasszizmus semmivel sem volt jobban jelen körükben, mint más társadalmi rétegeknél. A rasszizmus témához például ezt fűzte hozzá az egyik akkori gengtag: „ Egy fekete futószalagmunkás közelebb áll hozzám, mint egy fehér banktisztviselő . ”

A skinheadmozgalom első meghatározó szakasza a hetvenes évek kezdetével lezárult.

PUNK ÉS POLITIZÁLTSÁG

A punk hetvenes évek második felében jelentkező hullámával a skinheadmozgalom új csúcspontra ért. A punkok és a skinek hirtelen kúlturális egymásra találása közös platformot hozott létre. A skinheadstílus újraéledésében a punkok is megtalálták magukat: az utcai gengekben, a futballerőszakban, és a harcias proletár fellépésben. A punkkal összefüggésben a skinheadkultusz Nagy-Britannia határain túlra is eljutott.Amikor a média több látványos futballstadioni ütközetet követően felfedezte magának a skinheadeket, mint a társadalom egy új, eroszakos ellenségképét, nem telt el sok idő a szervezett csoportok megjelenéséig, melyek megkezdték a skinheadek agitálását. Minthogy a fasiszta Nemzeti Front fellendülése időben az új skinheadgeneráció életre kelésére ( ' 70-es évek vége) teheto , jó alapot szolgáltatott a neonácik és a skinheadek összemosására.A skinheadmozgalom egy részének ez megfelelt. Felvették a bonehead (csontfeju ) kifejezést, nyíltan jobboldali nézeteket hangoztattak, miközben továbbra is a skinheadek külső jegyeit viselték magukon. A jobboldali British Movement is nacionalista beállítódású skinheadek részvételével alakult. A jobboldali skinheadzenekarok az olyan megmozdulásokra válaszul, mint például a Rock a Rasszizmus Ellen, megszervezték a Rock a Kommunizmus Elleni koncertjeiket. Ebből jött létre 1986-ban a Waffen-SS vezényszavából a Blut und Ehre-bol a Blood and Honour-mozgalom (Vér és Becsület, egy Magyarországon muködo fasiszta szervezet neve is ez, megtévesztésképp Kulturális Egyesületnek hívják magukat.)

OI, S.H.A.R.P, REDSKIN

A nácik rövid hajjal való megjelenése ellen a ' 80-as évek vége óta sok skinhead aktívan fellépett.Azok a skinek, akik nem politikai célok alapján határozzák meg önmagukat, az Oi!-Skin elnevezés alá tömörültek.A ' 80-as évek végén USA-ban alakult meg a S.H.A.R.P. (SkinHeads Against Racial Prejudice – Skinheadek a Faji megkülönböztetés ellen), majd nagyon hamar elterjedt Európában is.A logika egyszerű : abszurd az a tény, hogy fekete zenét hallgat az ember (a ska mellett soult és reggaet), és közben a zenészeket bőrszínük és kultúrájuk miatt támadja. Ez a mozgalom egyértelműen fellép azokkal szemben, akik nácik és egyidejuleg skinheadnek nevezik magukat.A redskinek radikális balodaliak, nagy hangsúlyt fektetnek a mozgalom politikai tartalmára.A munkásosztály-tudat nem annyira forradalmi osztályöntudatot jelöl, mint inkább egyfajta büszkeséget, a társadalmi elittel szembeni arroganciát.Mindamellett hozzá kell tennünk, hogy a skinheadek között politikai értelemben megannyi különböző nézet létezik, mint ahogyan más társadalmi csoportokban, vagy szubkultúrában is.

HAJVISELET

Az első generáció skinjei sokkal hosszabb hajat hordtak, mint az a ' 70-es évek közepében megszokott volt. A skinhead elnevezés ara láthatóvá vált a borotválást követően. Ezeknek a srácoknak akkoriban még ún. gyufafej-hajuk volt. Manapság inkább az 1- 3 mm közötti hajhosszúság az elterjedt. A következő hajnyírásig úgy 1 cm-ig nohet a haj.A barkó mindigis hozzátartozott a skinhead-divathoz. Az utóbbi időben egyre gyakrabban látni körszakállas skineket, ami az amerikai hardcore-behatással magyarázható.

 

 

Még nincs hozzászólás.
 
Oi!
 
Punks & Skins
 
Számlálóó
Indulás: 2004-08-12
 
Linkek
 
chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Linx

"...imádd a zenét,ha a szíved diktálja
állj ki a barátodért,ha a helyzet kívánja..."

 
Vicces
 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok