Minden nap arra várok,A kőbányaitól vért okádok
Minden nap arra várok,A kőbányaitól vért okádok
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Óra
 
Szavazás
Milyen stílusú zenét hallgatsz?

punk
metal
rock
ska
hardcore
reggae
más stílust hallgatok
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Zene
 
Skinheads
 
.
 
Gépnarancs
 
- Oi! - a szó eredete

AZ OI...

Az Oi! egyfajta Punkrock, ami a 80-as években, Angliában alakult ki és azóta terjedt el világszerte. Az Oi! ősapái (Sham69, Menace, The Lurkers, Slaugther and the Dogs, Cockney Rejects, Cock Sparrer, Angelic Upstarts stb..) ekkor a "komolyabb" sajtó által "real punk" ként (a szövegek a valós társadalmi helyzetekrol szóltak többnyire) lettek fémjelezve.Sokan viszont a műfajt (ami hamarosan az Oi! nevet kapja) "thug rock"-nak nevezték.

 

1980 körül az olyan bandák mint a 4-Skins (kelet London), Infa Riot (észak London), The Last Resort (Herne Bay), Red Alert (Sunderland), The Business (dél London) és a Blitz (Manchester) egész angliában ismertté váltak. Ez a jelenség volt a kiváltó oka hogy sok hasonló stilusú bandát az újságiró Gary Bushell összefogott egy műfaji meghatározással az Oi!-jal (amit egy Cockney Rejects számcimből (Oi!Oi!Oi!) eredeztetett). Gary nemcsak a nevét adta a mozgalomnak, hanem az első Oi! válogatást is ő állitotta össze (Oi! The Album.

 

Oi! Oi! Oi! -a szó eredete:

 Mi az az Oi!? Egyszeru: A Skinheadek csatakiáltása. Vagy másképpen, szebben kifejezve: egyfajta baráti köszöntés. Hogy honnan is ered a szó valójában, vitatott téma. Van pár elmélet ami hitelt érdemel és visszavazethető alapja lehet.Sokan különböző történeketeket tulajdonitanak valósnak, van hogy minden utcasarkon más-más sztorit hall erről az ember.Körülbelül ez itt a három legvalószinűbb, legfontosabb lehetséges teória:

 A leggyakoribb magyarázat az Oi! kialakulására a zenére vezethető vissza: Angliában a 70-es évek második felében alakult ki a punk, ami később a Skinhead kultúra kialakulására nagy hatással volt. A későbbiekben a skinheadek megváltoztatták a punkot. Gyorsabb és keményebb lett, és a szövegek egyszerűbbek lettek. A Cockney Rejects menedzsere Oi! -nak nevezte el ezt a zenei műfajt, azért mert a számok "one, two, three" helyett "Oi! Oi Oi!"-jal kezdodtek. Ez késobb megjelent a skinhead koncerteken is és persze a stadionokban is ezzel a kiáltással futottak be a srácok.A második valószinű magyarázatot az "utca nyelve" adhatja: A cockney-english (nem a zenekar nevéből ered, ez egy londoni dialektus ami a 19. században az alvilág kedvelt nyelvjárása volt, többnyire a szlengen alapult pl: "barnet"-hair(haj), "china"-mate(haver) -Anusmaster-) bizonyos elemei adhatnak megoldást erre: pl a "nice" szót "noice"-ként ejtik, a "fine" szót "foin" ként. Az Oi! a Hi! szótól nem is áll olyan messze. Cockney dialektusban a "Hi mate!"-et (szevasz haver) "Hoi mate!"-nek ejtették. A későbbiekben a munkásosztály dialektusa, amire jellemző volt hogy a H kezdőbetűket nem ejtették rendesen kialakította az Oi mates! köszönést.

 

A harmadik lehetséges magyarázat egy angol szójátékra vezethető vissza. A "Strength through joy" jelmondat hallás utáni két utolsó betűje az "oi". A rossz az egészben hogy a németek ezzel kapcsolatban egybol a nacionálszocializmusra asszociálnak, mert ez az angol mondás ugyanazt jelenti mint a "Kraft durch Freude" ("Az örömből fakad az ero" -a Német Munkafront szervezésében létrejött utazásszervezo hivatal -Anusmaster-). Ha ezt a mondást magában megfigyeljük, egy fontos gondolatot fedezhetünk fel benne: "Erős vagy ha örömödet leled valamiben". És az Oi! egy ilyen életérzés, ha megfigyeljük az Oi!-Skinheadeket, saját zenéjük van, szeretnek italozni, balhézni és polgárpukkasztani, és ezt mind úgy hogy a társadalmi együttélés szabályait nem sértik meg. Egyszóval kb így értelmezhető: "Az élet legnagyobb öröme" /-Folytatás: Az "Oi! The Album" válogatás nem volt a szintérrel kapcsolatban különösen reprezentativ, ettől függetlenül egy fontos része a mozgalomnak. Zeneileg az Oi! nagyon hasonló volt a punkhoz. A Ska-val és Reggae-vel együtt a Skinheadek legkedveltebb zenéje volt, a punkok körében a Punkrock-kal és a Hardcore-rral együtt hódított.A korai 80-asokban az angol Oi!-szintér vilgágszerte terjedni kezdett. Oi!-zenekarok alakultak mindenütt mint az Iron Cross az USA-ban, a Komitern Sect Franciaországban, a Cobra Japánban, a Nabat Olaszországban stb... Viszont kevesen említik az Oi! hatását az amerikai Hardcore-bandákra mint pl az Agnostic Front, 7 Seconds, Youth Brigade vagy a Negative Approach.Szociológiailag az Oi! egy egyesülése a Skinheadeknek és a Punkoknak. Többnyire ezek a témák jelennek meg: Munka, bunyó, ivászat, büszkeség, és főként magunkat jól érezni - "Az élet politikája" vagy "Az Utca Politikája" - A munkásosztály, az utcagyerekek, a "hatalom nélküliek". Továbbá az igazi tradicionális Oi! elutasitja a konzervativ, szélsőjobbos politikát ugyanúgy mint a szélsőbaloldal politikájá. Cheers & Oi!

 

Még nincs hozzászólás.
 
Oi!
 
Punks & Skins
 
Számlálóó
Indulás: 2004-08-12
 
Linkek
 
chat
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
Linx

"...imádd a zenét,ha a szíved diktálja
állj ki a barátodért,ha a helyzet kívánja..."

 
Vicces
 

A karma és az asztrológia kapcsolata    *****    Engedd meg, hogy horoszkópod elkészítésével szabad választásodban segítségedre lehessek. Várlak a csillagjövõ oldalon!!!    *****    ♫ Vár Téged is az egyetlen magyar nyelvû, megbízható Zara Larssonnal foglalkozó forrás! ♫ ZL Hungary ♫ ZL Magyarország ♫    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - ÚJ BLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    Nettó Bruttó Bérkalkulátor 2018    *****    A HUN Tv kezet nyújt, Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában.    *****    INGYEN letölthetõ OSHO könyvek, ezoterikus olvasmányok, Asztrológia: tanácsadás, oktatás.    *****    ***Munkatársakat keresek kezdetben mellékjövedelemként / Napi 1-2 óra munkával, majd késõbb akár fõállásban is!***    *****    Ingyenes tanácsadás,rendeld meg a tetszésed szerinti elemzést és minden kérdésedre választ adok.Részletek az oldalon!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Csillagászati ismeretek kézdõk és haladók részére. INGYENES ASZTRO-suli minden tanulni vágyónak!    *****    ** Portálépítés - G-Portál & HTML & CSS & Wordpress segítségek, kódok, sablonok, egyedi scriptek **    *****    ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! ASHLEY TISDALE!    *****    CSILLAGKÉPEK - a fokok szimbólumai    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG    *****    JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE MAGYARORSZÁG JENNIFER LAWRENCE    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    Minimálbér, garantált bérminimum és szakmai minimálbér 2018 évben - 4 és 6 órás részmunkaidõs foglalkoztatás bére!    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - DIVATBLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!